odškrtnutí

Parlament, Senát a prezident pomohli pojistnému trhu. Termín zkoušek pro pojištění se posouvá.

Jarní a podzimní mimořádný stav v důsledku šíření nemoci Covid-19 vyvolal pro početnou skupinu poradců krizový stav. Většina se poctivě připravovala na složení odborné zkoušky pro pojištění, měla rezervovaný termín, bohužel marně. Poradci, kteří nestihli absolvovat zkoušku, mohou ve své práci pokračovat. Musí však uhradit správní poplatek a certifikát získat v náhradním termínu.

Certifikované společnosti na jaře nesměly zkoušet. Na podzim nejdříve odkládaly a pak
i rušily termíny zkoušky, v závislosti na nouzovém stavu a vyhlašovaných mimořádných opatření.  Pro hodně poradců (odhady hovoří o 15-20 tisíc) by bez vykonané zkoušky nastal k 1.12.2020 konec jejich práce nebo podnikání a dost možná i přesun do evidence úřadu práce.

 

Naštěstí se našla malá skupina poslanců, moc jim díky, která předložila novelu zákona. Ta přechodné období prodlouží. Po projednání v obou komorách parlamentu a podpisu prezidenta tak uklidnila pojistný trh a zprostředkovatelům dovolí pracovat.

 

Nový termín pro složení zkoušek a získání certifikátu k prokázání odborné způsobilosti je prodloužen o 6 měsíců, tedy do 1. 6. 2021. Prodloužení přechodného období, stanovené zákonem o distribuci pojištění a zajištění, umožňuje poradcům i nadále vykonávat svou profesi, sjednávat a servisovat své klienty, pokud si do konce roku 2020 uhradí správní poplatek 500 Kč za prodloužení oprávnění k pojišťovací činnosti.

 

Naše doporučení pro všechny poradce je co nejdříve vykonat odbornou zkoušku, nespoléhat na další odklad, který asi už nebude na rozdíl od případné další vlny pandemie.

Štítky

Nejčtenější

Související články

Plány na rok 2023 v pojistkách, co se chystá?

Pojištění / 15. 12. 2022

prasátko

holver rozšiřuje portfolio služeb svých poradců, obnovuje spolupráci s pojišťovnou DAS

Pojištění / 14. 01. 2021

gdpr

Covid-19 poradce omezuje ve složení potřebných zkoušek. Řešením jsou dnes on-line zkoušky.

Pojištění / 10. 02. 2021