Oprašte své stavební spoření a vyhrajte jackpot!

Plánujete rekonstrukci či modernizaci svého bydlení? Chtěli byste váš záměr spojený s bytovou potřebou financovat pomocí úvěru, ale odrazují vás vysoké úrokové sazby na hypotékách? Není třeba házet flintu do žita. Pokud máte stávající smlouvu stavebního spoření, můžete z ní za určitých podmínek využít tzv. řádný úvěr s velice atraktivní úrokovou sazbou, již od 2,99%.

--- Martina Štichauerová, podpora pro úvěry, holver

Podmínky stavebních spořitelen produktu řádného úvěru se v mnohých liší, přesto mají některé parametry společné. Jednou ze společných výhod je úroková sazba z úvěru, která je pevně stanovena již při sjednání smlouvy o stavebním spoření a tato sazba je neměnná po celou dobu splácení. Navíc je výše úrokové sazby z úvěru dle zákona o stavebním spoření omezena. Úroková sazba úvěru ze stavebního spoření může být maximálně o 3 procentní body vyšší, než je úroková sazba z vkladů na stavebním spoření. A to při dnešních sazbách na hypotečních úvěrech, které se přehouply přes hranici 6% p.a., dává zelenou právě řádným úvěrům ze stavebního spoření.

 

Předtím, než roztočíte pomyslné kolečko s vyřízením úvěru je potřeba zkontrolovat parametry vaší smlouvy o stavebním spoření a ověřit si, zda splňujete podmínky pro tzv. přidělení cílové částky, resp. pro získání řádného úvěru. Co to ovšem znamená?

 

  • Spořit alespoň 2 roky (spoření v délce minimálně 24 měsíců je dáno zákonem o stavebním spoření).
  • Mít naspořeno určité % z cílové částky. Konkrétní výše naspořených prostředků na stavebním spoření závisí na dané stavební spořitelně a jejich všeobecných obchodních podmínkách, v průměru to bývá mezi 20% – 40% z cílové částky.
  • Dosáhnout hodnotícího čísla. Hodnotící číslo (nebo také parametr hodnocení) je specifický koeficient, který stanovuje stavební spořitelna pro účel přidělení řádného úvěru. Taktéž způsob jeho výpočtu se liší u různých stavebních spořitelen. Hodnotící číslo v sobě zahrnuje mimo jiné např. délku spoření, objem vkladů apod.

 

Některé stavební spořitelny již od hodnotícího čísla upustily (Stavební spořitelna České spořitelny, Modrá pyramida) a to přináší klientům mnohem větší volnost a lepší dostupnost řádného úvěru.

 

Informace o přidělení cílové částky oznamují stavební spořitelny svým klientům písemně dopisem nebo emailem. Případně doporučujeme obrátit se na finančního poradce, který vám informace o vaší smlouvě zajistí a současně pomůže s financováním.

 

Pokud máte splněny podmínky pro přidělení cílové částky, máte napůl vyhráno. Následuje zhodnocení bonity pro splácení, vytvoření žádosti o úvěr a doložení všech potřebných podkladů k úvěru, které vyžaduje stavební spořitelna.

 

Co je důležité vědět:

 

  • Úroky z úvěru ze stavebního spoření je možné odečíst z daní.
  • Úroková sazba z řádného úvěru je neměnná po celou dobu trvání úvěru.
  • O úvěr může požádat i jeden žadatel (v případě manželského páru), záleží na podmínkách stavební spořitelny.
  • Účel, na který je možné prostředky použít, se řídí zákonem o stavebním spoření a musí být tedy využit pro řešení bytové potřeby žadatele nebo jeho osoby blízké.
  • Účelové použití prostředků z úvěru můžete doložit fakturami či jinými účelovými doklady, případně fotodokumentací, pokud to stavební spořitelna dle svých podmínek umožňuje.

 

Vzhledem k vývoji úrokových sazeb na hypotečních úvěrech jsou letošním trendem hlavně rekonstrukce a modernizace stávajícího bydlení. Velké investice na koupi nové nemovitosti či výstavbu jsou pro mnohé klienty vize do dalších let. V souvislosti s cenami energií zaznamenávají banky a stavební spořitelny také „boom“ v účelech spojených s financováním ekologických prvků (fotovoltaika, tepelné čerpadlo, zateplení apod.). A právě řádný úvěr ze stavebního spoření je beze sporu jednou z variant, jak výše zmíněné bytové potřeby financovat. Prohledejte šuplíky a využijte možnosti získat úvěr se skvělou sazbou.

Štítky

Doporučené

Související články

hodiny

Nejvyšší čas na stavební spoření

Úvěry / 16. 11. 2020

domek

Čeká nás „výprodej“ hypoték?

Úvěry / 22. 05. 2020

holver den

holver den s úvěry se zaměří na spotřebitelské úvěry. Registrace na webinář spuštěna.

Úvěry / 08. 04. 2021