domek

Čeká nás „výprodej“ hypoték?

V oblasti hypotečních a spotřebitelských úvěrů se toho během posledních pár týdnů událo mnoho. Došlo ke snížení sazeb České národní banky, změně limitů pro poskytování hypotečních úvěrů a k prvotnímu odkladu splátek u jednotlivých poskytovatelů následoval odklad splátek v režimu zákonného moratoria.

--- Martina Štichauerová, podpora pro úvěry, holver

Bankovní rada České národní banky od února letošního roku již potřetí snížila úrokové sazby. Hlavním důvodem pro další uvolnění měnové politiky je podpořit „uzdravování“ české ekonomiky a zmírnění dopadů aktuální situace na české domácnosti, firmy a podnikatele.

 

Častou otázkou je, zda se nižší úrokové sazby promítnou do sazeb hypotečních úvěrů. Odpověď není úplně jednoznačná, protože snížení základní úrokové sazby nemusí mít přímý vliv na výši úrokových sazeb komerčních úvěrů. Snižování sazeb centrální banky by mělo i nadále zlevňovat bankám zdroje, což by teoreticky mohlo vést ke snížení úrokových sazeb hypoték. Je zde ale další faktor a to, že z důvodu předpokládaného poklesu ekonomiky může dojít ze strany klientů k nárůstu rizika nesplácení úvěrů. Tato rizika se pak mohou negativně promítnout do nabízených úrokových sazeb. Na změnu sazeb zareagovaly prozatím jen menší banky, velcí poskytovatelé vyčkávají. Předpokládáme ale, že banky budou nyní spíše konzervativnější a snížení sazeb České národní banky se tak na cenách hypotečních úvěrů nemusí výrazně projevit.

 

Od 1.4.2020 uvolnila Česká národní banka některé limity pro poskytování hypotečních úvěrů. A to posunutí hranice LTV z 80 % na 90 %, ukazatel DSTI (poměr mezi celkovou výší všech měsíčních splátek a čistým měsíčním příjmem žadatele o úvěr) z hodnoty 45 % na 50 % a zrušila parametr DTI (poměr celkového zadlužení žadatele o úvěr a výše jeho čistého ročního příjmu). Nicméně banky přistupují k tomuto opatření velice opatrně. Omezují posuzování některých typů příjmů, převážně z rizikových zemí či rizikových oblastí zaměstnání nebo podnikání a upravují metodické podmínky, aby se chránily před rizikovými obchody.

 

Jak se bude dále vyvíjet trh s hypotečními a spotřebitelskými úvěry bude záviset především na celkovém stavu naší ekonomiky. Dle mého pohledu bude přístup bank k navrácení do původních metodických kolejí spíše pozvolný a individuální.

 

Aktuální úrokové sazby pro nové hypoteční úvěry jsou z dlouhodobého pohledu na zajímavých hodnotách pod 2,50 %. Čekat v tuto chvíli na „výprodejové ceny“ je spíše spekulativní a dopad pandemie koronaviru na hypoteční trh je zatím velkou neznámou.

 

Přejeme Vám hodně zdraví!

 

Štítky

hypotéka

Související články

Nižší náklady na energie? Šetřete díky rekonstrukci a získejte dotaci ve výši až 50 % investice

Investice Úvěry / 23. 06. 2022

holver den

holver den s úvěry se zaměří na spotřebitelské úvěry. Registrace na webinář spuštěna.

Úvěry / 08. 04. 2021

Jak ovlivní deaktivace DSTI bonitu klientů?

Úvěry / 28. 06. 2023