koule

Křišťálová koule úrokových sazeb hypotečních úvěrů

Letošní rok je v oblasti hypotečních úvěrů jako na horské dráze. Navzdory jarní pandemii koronaviru a nepříliš pozitivním výhledům na ekonomiku, úrokové sazby úvěrů klesají a roste zájem o nové hypotéky. Zatím se zdá, že koronavirová krize hypoteční trh příliš nezasáhla. Dle průzkumu České bankovní asociace dosáhly hypoteční úvěry v červnu 2020 celkového objemu téměř 19 mld. Kč. Oproti loňskému červnu to je nárůst o 28 %. V červenci 2020 objem hypotečních úvěrů dokonce překonal hranici 21 ml. Kč. Bude pokračovat klesající trend úrokových sazeb? Budou banky zpřísňovat podmínky pro nové úvěry?

--- Martina Štichauerová, podpora pro úvěry, holver

 

Úrokové sazby pod 2 %

Dobrá zpráva pro spotřebitele je, že konkurence mezi bankami tlačí úrokové sazby dolů. Některé, především menší banky, nabízejí sazby pod hranici 2 %. Výraznější pokles úrokových sazeb, který jsme zaznamenali v jarních měsících, se ale nyní během srpna spíše zastavil. Jedním z důvodů by mohlo být „vyčkávání“ na konec úvěrového moratoria, které umožnilo klientům odklad splátek po dobu tří nebo šesti měsíců. První lhůta skončila již 31. července, druhá lhůta odložených splátek klientům uplyne 31. října 2020. Uvidíme tak s odstupem času, jaký to bude mít dopad na ekonomiku a na vývoj úrokových sazeb.

 

Česká národní banka a změny v parametrech poskytování úvěrů

Rozhýbat trh hypotečních úvěrů se snaží i Česká národní banka. Nejprve v dubnu letošního roku posunula hranici limitu LTV z 80 % na 90 % a zrušila parametr DTI (poměr celkového zadlužení žadatele o úvěr a výše jeho čistého ročního příjmu). V červenci pak ČNB oznámila zrušení i druhého parametru – DSTI (poměr mezi celkovou výší všech měsíčních splátek a čistým měsíčním příjmem žadatele o úvěr).

 

I když jsou ze strany ČNB podmínky pro poskytování úvěrů mnohem mírnější než v předchozích letech a mohlo by se zdát, že pro klienty bude snadnější úvěr získat, realita je jiná. Většina bank parametry DSTI, DTI stále zohledňuje, aby tak snížily riziko nesplácených úvěrů. Navíc také individuálně posuzují příjmy klientů z oblastí, které byly, případně jsou ekonomicky zasaženy pandemií koronaviru.

 

Zrušení daně z nabytí nemovitosti

Nárůst objemu poskytnutých hypoték bezpochyby ovlivnil i vládní návrh zákona o zrušení 4% daně z nabytí nemovitosti věcí. Zrušení daně by mělo být platné i zpětně pro všechny, kteří nabyli nemovitost do vlastnictví v prosinci 2019 a později. Kdo daň již zaplatil, může si požádat o vrácení přeplatku, který mu takto vznikne. V pozměňovacím návrhu navíc zůstala možnost odpočtu úroků z úvěru na bydlení jako nezdanitelné části základu daně. Snížen by měl být pouze limit odpočtů z 300 000 Kč na 150 000 Kč. Poslanecká sněmovna by měla o návrhu zákona znovu hlasovat v průběhu září. Pokud návrh zákona projde do jeho finální podoby, bude pořízení nového bydlení pro klienty více finančně dostupné. Nebudou muset si o tuto částku brát vyšší úvěr, resp. peníze můžou využít jako investici vlastních finančních prostředků a tím tak budou moci dosáhnout na výhodnější financování do 80 % LTV.

 

Závěrem…

Máme za sebou náročné měsíce v podobě omezení provozu finančních institucí. Ze dne na den bylo potřeba klienta obsloužit na dálku, zajistit veškeré dokumenty, a přitom minimalizovat osobní kontakt. Díky tomu se urychlily některé procesy v bankách, které začaly naplno pracovat na systémech online zpracování úvěrových obchodů. Například Česká spořitelna spustila novou aplikaci, která je zcela online a umožňuje bezpodpisové digitální zpracování hypotečních úvěrů. Můžeme se se tak těšit na další zdokonalování online nástrojů, které jak obchodníkům, tak klientům přinesou zjednodušení a zrychlení celého procesu.

Štítky

hypotéka

Související články

ocenění

holver získal dvě ocenění na poli hypotečních úvěry

Úvěry / 10. 01. 2019

Rok velkých změn

fintech Úvěry / 29. 06. 2022

Oprašte své stavební spoření a vyhrajte jackpot!

Úvěry / 07. 12. 2022