graf

Obtíže investování v dobách vyšší inflace

Jak ochránit svůj majetek v dobách rostoucí inflace? Prvně je nutno podotknout, že inflace tu s námi byla vždycky. Nyní zažíváme extrémní růst, vždy bychom ale měli mít na zřeteli dlouhodobé hledisko. I strmé výkyvy se časem upraví do normálu, to už nám mnohokrát potvrdila historie. Nejdůležitější je v tuto chvíli nepodléhat panice a emocím. Stejně tak vám nepomůžou „zázračné“ investiční nástroje, které jsou naopak nejvíce rizikové, anebo narychlo upravená investiční strategie. Chce to především zachovat si chladnou hlavu.

--- Dalibor Hampejs, podpora pro investice, holver

Upřímně nevím, zda pro typického českého konzervativního investora-střádala byla horší situace s nulovými úroky nebo dvouciferná inflace. Jeden extrém vystřídal druhý. Ještě do začátku minulého roku byla spouštěčem k akci dlouhodobá nula na účtu a hledání výnosnější alternativy, samozřejmě bez rizika! A jelikož akcie připadaly těmto investorům příliš rizikové a standardní dluhopisové či realitní fondy výnosově nezajímavé, nechali se nalákat na různé „garantované“ produkty nebo rádoby zázračně spravovaná portfolia, která stále a bez kolísání rostla, nebo na nějakou těžbu či investici do kryptoměn s výnosy, kterým se nedalo odolat. Výsledek si umíme představit. Doba hledání alespoň nějakého výnosu, kdy výnosy rizikových aktiv byly stlačeny na nepřirozenou úroveň a pro dosažení drobného „nadvýnosu“ investor podstupoval x-násobně vyšší riziko, je již pryč. Nyní je spouštěčem strach z inflace, a tak se ze stejných investorů, kteří doposud neopustili bezpečné vody spořících účtů a termínovaných vkladů, stávají dynamičtí hráči vrhající se do rizikových aktiv s odhodláním porazit inflaci za každou cenu. A to také nedopadne dobře…

 

Ti, co naskočili v minulém roce do akcií, při pohledu na aktuální tržní hodnotu vidí místo poražení inflace poražení sama sebe (a to nemusí být konec). Pokud navíc zvolili technologický sektor (samozřejmě podle minulé excelentní výkonnosti), utírají slzy. Ti, co investovali do dluhopisových nástrojů, také nezažívají žádnou slávu díky rostoucím úrokovým sazbám. Jedině nemovitostní sektor dělá radost svou stabilitou, ale že by překonával současnou inflaci?!? Snad jen komoditní sektor, který těží z rychlého růstu cen ropy, plynu a dalších surovin, může inflaci odolat. Ano, komodity vždy sloužily jako ochranný nástroj před zvýšenou inflací, ale pozor jedná se o specifický nástroj a úzký sektor, tak ať to nedopadne stejně jako nyní ten s technologiemi.

 

graf

 

Je potřeba si uvědomit, že extrémní šok (snad krátkodobý) nelze překonat zázračným investičním nástrojem a narychlo upravenou strategií. Rychlé řešení před inflací teď skutečně neexistuje. A skoky sem a tam mezi aktivy není nikdy dobré řešení, hlavně u nezkušených investorů, kteří stále a stále opakují stejné chyby a stále a stále budou zbytečně prodělávat peníze. Je zajímavé pozorovat, že se o inflaci všichni zajímají až po široké medializaci, ale to, že jim inflace dlouhou dobu zpět potichu požírala jejich úspory, nikdo neřešil. V součtu to bude možná více než rok dva zvýšené inflace, kterou nyní zažíváme. Kde je dlouhodobý plán, dlouhodobá strategie, dobrá diverzifikace?

Jak se říká „pozdě bycha honiti“, ale možná nastal čas si v klidu utřídit priority, podívat se na minulý a současný stav svého finančního majetku, nastavit cíle (např. dlouhodobé spoření na důchod), rozumně přehodnotit svůj postoj k riziku. Nehnat se za co nejvyšším zhodnocením a zbytečně podstupovat neúnosné riziko v dobách nulových sazeb. Nesnažit se překonat dvoucifernou inflaci investicí do akcií, které mají dlouhodobý průměrný výnos 8-9 % ročně atp.

 

Investovat do akcií nebo obecně do dynamických investičních produktů není nikdy pozdě, raději ale pravidelně. Pokud je dostatečný investiční horizont, neměl by zbytečně převládat strach. Takových krizí ještě bude… Důležité je prostě začít. Co ale s jednorázovými investicemi? Dluhopisy a dluhopisové fondy trpí v období růstu úrokových sazeb. V ČR se blížíme vrcholu, takže s investičním horizontem minimálně 3 let nastává správná doba na vstup do pozicí. Výnosy do splatnosti díky stlačeným cenám dluhopisů ukazují velmi solidní čísla, které se dříve nebo později do cen portfolií pozitivně projeví. Jakmile začne inflace ustupovat, zhodnocení může vystřelit např. u korporátních dluhopisů až na 7+ procent a zpětně dorovnat zaostávání za inflací. Pokud jsou v portfoliu i dluhopisy z EMU nebo USA, tak tam jsme u růstu úrokových sazeb teprve na začátku. V EMU ještě ani zvyšování nezačalo, nicméně se s tím počítá a trh již nějakou dobu do cen tento výhled zohledňuje. Bude tedy záležet na poměru českých a zahraničních dluhopisů v portfoliu, ale pokud budou zahraniční dluhopisy zajišťovány, pozitivní efekt zajištění bude vyrovnávat pokles jejich cen.

 

Pozitivní výhled trvá také u realitních fondů díky indexaci nájemních smluv (inflační doložky). A jelikož tato indexace probíhá většinou po skončení kalendářního roku, výkonnost fondů by měla vyskočit o několik procentních bodů až v příštím roce a podobně jako u dluhopisů zpětně dorovnat zaostávání za inflací. Zde samozřejmě záleží, zda nedojde k mohutnému útlumu na nemovitostním trhu, resp. celé ekonomiky a následný propad tržních cen nemovitostí, který by vynuloval navýšení nájmů. Ale recese se i přes obtíže průmyslu neočekává i vzhledem ke stále velmi silnému pracovnímu trhu. Nemovitosti tak mohou být vítězi této doby. Tento segment nezasáhl ani konflikt na Ukrajině, takže stálý růst bez výkyvů může přilákat další investory. Ale pozor, vyvarujte se ukvapenému přesunu z méně výnosných tříd aktiv nebo nedávejte vše do nemovitostí opět podle minulé výkonnosti! Je potřeba stále dodržovat diverzifikaci. Až se jednou nebude dařit nemovitostem, tak se naopak může dařit dluhopisům, které budou vyrovnávat vaše portfolio jako celek.

Štítky

Doporučené

Související články

zlato

Nově nákup zlata také přes IBIS IN GOLD

Investice / 02. 12. 2020

mrakodrapy

Inflace – tichý, ale o to zákeřnější ničitel našich úspor

Investice / 21. 07. 2021

Vítěz nad inflací aneb vítěz jedné bitvy, ale nikoliv celé války…

Investice / 02. 12. 2022