Nižší náklady na energie? Šetřete díky rekonstrukci a získejte dotaci ve výši až 50 % investice

Dle Českého statistického úřadu dosáhla průměrná roční míra inflace v květnu hodnoty 8,1 % a meziročně vzrostly spotřebitelské ceny o 16 %. Kromě potravin se zdražení razantně promítlo v oblasti bydlení, rostou ceny elektřiny i zemního plynu. K těmto hodnotám přibyl i fakt, že dostupnost vlastního bydlení se v poslední době mnoha lidem čím dál tím více vzdaluje. Kombinace vysokých úrokových sazeb, povinnosti bank dodržovat úvěrové ukazatele pro hodnocení bonity a rostoucí ceny nemovitostí a stavebních materiálů snižují reálnou možnost získat úvěr na koupi vlastního bydlení nebo na výstavbu rodinného domu.

--- Martina Štichauerová, podpora pro úvěry, holver

A tak není divu, že lidé začínají uvažovat spíše o úpravách stávajícího bydlení, která nejsou pro rodinný rozpočet tolik finančně náročná a která jim naopak můžou pomoci snížit náklady na energie v domácnosti, jako je tomu například v případě pořízení některého z ekologických prvků. Největší zájem a dá se říci že i aktuální „boom“ zaznamenáváme u fotovoltaiky, kdy poptávky u firem poskytujících dodávku a instalací fotovoltaických panelů během posledních měsíců několikanásobně vzrostly.

 

Další přidanou hodnotou rekonstrukce, která vyhovuje ekologickým parametrům, je možnost využití Programu Nová zelená úsporám, financovaného z Národního plánu obnovy. Výzva byla vyhlášena 21.9.2021 v předpokládaném celkovém objemu ve výši 39 miliard korun. Nová etapa programu přináší řadu příjemných novinek a rozšiřuje možnosti využití dotace i pro další oblasti, přičemž tou hlavní změnou je podpora pro bytové domy nebo řadové rodinné domy, které jsou v katastru nemovitostí zapsány jako vymezené bytové jednotky.

 

O dotaci můžou nově zažádat i majitelé novostaveb nebo ti, kteří aktuálně dotaci na novostavbu čerpají, či jim byla již dříve vyplacena. Díky aktualizaci dotačního programu tak můžou opětovně požádat o dotaci a čerpat finanční prostředky například na pořízení fotovoltaiky, na ohřev vody pomoci obnovitelných zdrojů energie apod. Výše dotace činí až 50 % investičních nákladů, v závislosti na konkrétním typu a rozsahu požadované programové nabídky.

 

Přehled dotací v programu Nová zelená úsporám:

 

  • renovace rodinných domů a bytových domů (zateplení fasády, střechy, stropů, výměna oken a dveří)
  • stavba rodinných domů a bytů s velmi nízkou energetickou náročností
  • solární termické a fotovoltaické systémy
  • zelené střechy a venkovní stínící technika
  • podzemní akumulační nádrže na zachytávání dešťové vody
  • využití tepla z odpadní vody
  • rekuperace – systém řízeného větrání se zpětným získáváním tepla (ZZT)
  • výměna zdrojů tepla za tepelná čerpadla, kotle na biomasu či napojení na centrální zásobování teplem
  • pořízení a instalace dobíjecích stanic pro osobní vozidla u bytových i rodinných domů
  • výsadba stromů na veřejnosti přístupných pozemcích u bytových domů
  • ohřev vody

 

Jak na financování ekologických prvků?

 

Ještě před samotnou realizací je vhodné si předem nadefinovat konkrétní položky, které budete chtít v rámci své nemovitosti využít. Dotační program totiž navíc zvýhodňuje kombinace více úsporných opatření, kdy za každé zkombinované opatření je vyplácen bonus ve výši 10 000 Kč (tzv. kombinační bonus). Čím víc ekologických prvků klient zrealizuje a zkombinuje, tím vyšší bonus nad rámec standardní dotace získá. Pokud již tento krok máte vyřešený, vyvstává otázka, jakým způsobem projekt či rekonstrukci zafinancovat. Zásadním kritériem pro financování ekologických prvků je, že dotace z Programu Nová zelená úsporám je vyplácená až po realizaci a doložení požadovaných dokumentů konkrétního projektu, a tudíž je potřeba vstupní investici zafinancovat dopředu. Nestačí si například jen uskladnit panely fotovoltaické elektrárny v garáži a čerpat dotaci, když nemáte fotovoltaiku namontovanou na střeše domu a doložené všechny potřebné podklady z žádosti o dotaci.

 

Možností financování je několik. Jako první jsou vlastní finanční zdroje. V této variantě však nezapomínejte, aby vám i po zaplacení rekonstrukce/ekologického prvku zůstala dostatečná finanční rezerva, která pokryje případné nečekané výdaje či výpadek příjmu.

 

Druhou možností je financování pomocí hypotečního úvěru nebo úvěru ze stavebního spoření.

 

U hypotečního úvěru je potřeba brát v potaz dostatečnou hodnotu nemovitosti, protože se jedná o úvěr zajištěný nemovitostí. Což v případě, že jste si například nedávno brali hypoteční úvěr na koupi či výstavbu domu a banka vám půjčila maximální možnou částku dle hodnoty nemovitosti, může být limitující. Pokud má vaše nemovitost dostatečnou hodnotu, můžete požádat o hypoteční úvěr na rekonstrukci a zafinancovat tak pořízení a realizaci ekologických prvků. Je potřeba ovšem počítat s náklady souvisejícími s hypotečním úvěrem, a to s částkou za vyhotovení odhadu nemovitosti a poplatky za návrh na vklad do katastru nemovitostí.

 

Financování úvěrem ze stavebního spoření nabízí jednoduché řešení a přináší hned několik výhod:

 

  • Nemusíte mít naspořené žádné prostředky, ani mít stávající smlouvu stavebního spoření.
  • Do určité výše úvěru není potřeba zastavovat nemovitost (standardně do 1.000.000, – Kč, individuálně až do 2.500.000, – Kč).
  • Použití peněz na financování ekologického prvku můžete doložit doklady (faktury) nebo fotkami před a po rekonstrukci.
  • Částku odpovídající výši získané dotace můžete využít jako mimořádnou splátku úvěru.
  • Zaplacené úroky z úvěru si můžete stejně jako u hypotečního úvěru odečíst od daňového základu.

 

Některé stavební spořitelny aktuálně nabízí zvýhodněné podmínky pro úvěry ze stavebního spoření, které slouží pro financování ekologických prvků. Zvýhodnění se týká především snížené úrokové sazby úvěru a díky tomu můžete ušetřit na splátkách několik set korun měsíčně.

 

Pakliže máte stávající smlouvu stavebního spoření, pak beze sporu velkou přidanou hodnotou u stávajících smluv stavebního spoření je, že můžete při splnění podmínek získat úvěr s velice zajímavou úrokovou sazbou. Úrokovou sazbu úvěru máte garantovanou již při uzavření smlouvy o stavebním spoření a v dnešní situaci neustále se zvyšujících úrokových sazeb na hypotečních úvěrech je forma stavebního úvěru ideálním řešením.

 

Přemýšlíte nad úpravou svého bydlení tak, aby vyhovovalo ekologickým požadavkům a vy jste v budoucnu ušetřili na energiích? Více než kdy jindy zde platí pomyslné přísloví „dvakrát měř, jednou řež“. Abyste ve finále neprodělali a nezbyly vám jen oči pro pláč. Důležité je správně a výhodně zajištěné financování, vypočítání návratnosti investice a splnění všech zákonných podmínek pro čerpání dotace. Je také třeba počítat se značnou administrativní náročností. Pokud si chcete ušetřit nervy a čas, doporučujeme vám obrátit se na svého finančního poradce, který vám pomůže najít to nejvhodnější řešení a celým procesem vás provede v klidu a bez starostí.

 

Štítky

Doporučené

Související články

Oprašte své stavební spoření a vyhrajte jackpot!

Úvěry / 07. 12. 2022

hodiny

Nejvyšší čas na stavební spoření

Úvěry / 16. 11. 2020

domek

Čeká nás „výprodej“ hypoték?

Úvěry / 22. 05. 2020