hodiny

Nejvyšší čas na stavební spoření

Blíží se konec roku a s ním i větší poptávka po stavebním spoření. A to především z důvodu využití státní podpory. Z hlediska státní podpory totiž není důležité, ve kterém měsíci byla smlouva o stavebním spoření uzavřena, ale pro výpočet její výše je podstatná suma všech vkladů na konci kalendářního roku.

--- Martina Štichauerová, podpora pro úvěry, holver

Většina stavebních spořitelen nabízí svým klientům úročení vkladů ve výši 1 % p.a.

 

Státní podpora činí 10 % z ročně uspořené částky, maximálně však 2 000 Kč, což odpovídá ročnímu vkladu v celkové výši 20 000 Kč. Podmínkou pro získání státní podpory je dodržet tzv. vázací lhůtu, která činí 6 let. V těchto základních parametrech nenajdeme rozdíl, a tak o výběru stavební spořitelny můžou rozhodovat poplatky za vedení účtu a cenově zvýhodněné nabídky pro klienty.

 

Hlavní marketingovou akcí stavebních spořitelen je sleva na poplatku za uzavření smlouvy.

 

Poplatek za uzavření stavebního spoření bývá u většiny stavebních spořitelen 1 % z cílové částky a díky využití „akční nabídky“ lze na tomto poplatku ušetřit i tisíce korun. Podmínkou pro získání slevy bývá v převážné většině stavebních spořitelen vložení minimálního počátečního vkladu do určité doby od data uzavření smlouvy, případně sjednání konkrétní cílové částky. Výhodné podmínky pro sjednání smlouvy poskytují stavební spořitelny rovněž pro děti a mladé, či klienty ve věku nad 55 let. Vyplatí se tak sledovat nabídky jednotlivých poskytovatelů.

 

Pro partnery holveru jsme připravili přehledný dokument, ve kterém naleznou aktuální marketingové akce pro vkladové smlouvy stavebního spoření, včetně všech podmínek a parametrů. Dokument pravidelně aktualizujeme a našim partnerům pomáhá při jejich práci s klienty ať už v rámci pravidelné péče a servisu nebo pro oslovení nových klientů.

 

V přiložené tabulce naleznete srovnání stavebních spořitelen – aktuální marketingové akce, úrokové sazby z vkladů a poplatky za vedení účtu.

 

holver_stavebni sporeni

 

 

Proč stavební spoření?

 

Stavební spoření pro spoustu klientů bylo, je a bude symbolem „jistoty“ a bezpečného spoření. Každoroční státní podpora, pevná úroková sazba po celou dobu vázací lhůty a pojištění vkladů prostřednictvím Fondu pojištění vkladů až do výše 100 000 eur.

Stavební spoření může fungovat i jako velice dobrý základ pro budoucí financování bydlení. Česká národní banka s ohledem na poskytování úvěrů zajištěných nemovitostí doporučuje dodržovat hodnotu LTV (Loan to Value – poměr mezi výší úvěru a hodnotou zastavené nemovitosti) na hranici 90 %.  V tomto případě je potřeba, aby klient disponoval zbylými 10 % z financovaného záměru jako vlastními zdroji. Stavební spoření tak může být produktem právě pro vytvoření finanční rezervy pro budoucí řešení bytových potřeb.

Další výhodou stavebního spoření je i možnost získat úvěr až do výše 1 mil. Kč bez zajištění nemovitostí. Tuto variantu klienti často využívají pro situace, kdy nechtějí ručit svou nemovitostí, a přitom požadují úvěr s nižší úrokovou sazbou než na hotovostních úvěrech.

 

 

 

Závěrem…

 

I přes letošní nepříznivý ekonomický vývoj a dopady pandemie koronaviru si stavební spoření udržuje stále své opodstatněné místo v portfoliu finančních produktů našich klientů. Může být nástrojem pro tvorbu finanční rezervy pro nenadálé situace či případné výpadky příjmů, na které byl letošní rok opravdu náročný.

Využijte tak zajímavých akcí, které nyní stavební spořitelny nabízí pro nové smlouvy a sjednejte „stavebko“ včas.

Štítky

stavební spoření

Související články

domek

Čeká nás „výprodej“ hypoték?

Úvěry / 22. 05. 2020

Nižší náklady na energie? Šetřete díky rekonstrukci a získejte dotaci ve výši až 50 % investice

Investice Úvěry / 23. 06. 2022

Oprašte své stavební spoření a vyhrajte jackpot!

Úvěry / 07. 12. 2022